onsdag 17. februar 2016

Nikolai Astrup

Hei! I går var klassen til Bergen i forbindelse med kunstfaga. Først var me på ein glassverkstad, der me fekk sjå på korleis glass former seg og dessutan fekk me lage eit sjølvprotrett av fargerike glassbitar. På slutten av dagen var me på eit galleri og såg på Nikolai Astrup sine måleri. Nikolai Astrup, som var ein norsk målar, levde frå 1880 til 1928. Han måla for det meste naturbilete som ofte var motiver frå der han budde.

Me blei vist rundt av ein gudie, som var veldig flink til å prate om Astrup og måleria hans. Her var det mange veldig ulike bilete, mykje var av naturen. Eg synes at desse bileta var utruleg flotte, fordi dei var så realistiske og ekte. Dessutan var det god stemning over dei. Når eg såg på bileta var det som å sjå på eit ekte fotografi. På utstillinga var alt frå bilete han laga seinare i karrieren sin og nokre teikningar han laga som ung. Dette gjorde at utstillinga blei meir personleg og ekte, fordi me kom meir inn på korleis det var han jobba og kva for person han var.

Eit av måleria hans, såg slik ut. Dette biletet har eg tatt sjølv, så detaljane viser ikkje så veldig godt. Likevel synes eg at dette bilete var eit av dei finaste. Eg får liksom lyst til å gå inn i biletet og gå rundt på den garden han har malt. Gudien fortalte at dette var eit motiv han hadde måla mange gonger oppover livet sitt. Det ein ser er at nokre av husa endra farge og det kan ver ulike årstider. Eg synes at det verkar interessant og det er bra at han måla det samme motivet fleire gongar, slik at ein kan sjå utviklinga - både i korleis staden forandra seg, men også korleis evna hans til å måle utvikla seg.

Noko anna eg likar ved dette biletet er fargebruken. Dette måleriet består nesten berre av grønn, men det er likevel lett å skille mellom kva som er gras, buskar, myr osv. Ofte kan heilt grønne bilete bli tunge og rotete og sjå på, men her synes eg at han har vore dyktig når det gjald å blande dei perfekte fargane for å skape det rette utrykket! Dessutan er det eit veldig godt perspektiv i biletet. Husa kjennes som dei ligg litt bakom midten på biletet, medan enga ligg enda nærare og fjella heilt bakerst.


mandag 1. februar 2016

Lampedesign; ferdig resultat

Hellu! I dag limte eg saman lampen og var borte på butikken og kjøpte lyspære. Herlighet, så mange ulike pærer det var å velge mellom! Dei var i ulike former, størrelser og styrke i watt, så eg måtte bruke nokre sekunder til å tenke gjennom kva det var eg eigentleg ville ha. Heldigvis kunne ho på butikken hjelpe meg og eg fekk lov til å teste pæra, så eg fant den perfekte! Denne syns eg gav best mulig lys, uten at det blei for sterkt. Heima prøvde eg ei pæra, men den syns eg blei så sterk at den skinte alt for mykje gjennom stoffet, eg ville ha meir ein mellomting.






































Eg syns resultatet blei tøft, eg er litt stolt over å ha lagd den. Tross alt var det berre ein gammal lampe eg demonterte fullstendig, noko blått stoff frå loftet og ein tilfeldig stein som låg ute, som danna noko heilt nytt og funksjonelt. Det som er litt dumt med produktet, er at malinga flassar litt av på ledningen. Det var den største utfordringa mi, å få den til å holde seg fin.

Lampen fekk eit orginalt preg over seg, med tanke på den spesielle forma på lampeskjermen og steinen. Den er også veldig ulikt noko eg vanligvis ville lagd, ettersom eg pleier å lage veldig elegante og stilreine produkt. Likevel vil eg seie at det gøyale over lampen er stiligt og interessant å sjå på, heilheten syns eg er god. Ein kan sjå at mønsteret i lampeskjermen går igjen nede på steinen. Ellers syns eg lampen er herlig! Den er navngitt Hetten.